maanantai 3. joulukuuta 2012

Luoteja, hylsyjä ja patruunoita pt.I

Lumi ja pakkanen tuli ja kausi tyssäsi siihen. Nyt tarvitsee kuvata aikaisempia löytöjä ja ajattelin aloittaa jokaisen piipparoitsijan mieliharmeista. Maanalla on loputon määrä hylsyjä, luoteja ja patruunoita. Materiaalinsa takia ne antavat "kaivettavan" signaalin melkein poikkeuksetta(joku voi olla erimieltä). Kuvissa on vain pieni osa näistä "mieliharmeista".

Muutama viikko takaperin minulla oli kaveri kylässä, joka harrastaa militarian keräilyä ja siinä ottamisen ohessa tunnisteltiin esineitä.

Apuna oli myös kirja "Suomalaiset sotilaspatruunat 1918-1945" .Loistava teos, jos aihe kiinnostaa.

Muutama esine on ollut jo foorumilla tunnistettavana, mutta laitoin ne silti tähän kokonaisuuteen.

Tulkinnoissa voi olla virheitäkin ja tämän takia ajattelin pyytää foorumin militaria-asiantuntijan katsomaan kuvat läpi ja muutan tietoja tarvittaessa.

 Kuvassa pääasiassa perus löytöjä. Parhaimpina pidän KRH:n peruspanosta(oikealla alhaalla) ja Arisakan kokonaista patruunaa.

 Kuvassa olevat 7.92:set löytyivät samasta montusta, minkä luulin olevan kaivettu aikaisintaan -70-luvulla. Ilmeisesti ko. monttu on ollut KK-pesäke. S-luotien perät ovat pääasiassa onttoja. Siitä heräsi epäilys, että onko ne ollut valojuovia? Käsittääkseni niitä ei ole jaettu, kuin KK:n yhteydessä käytettäviksi. Rihlojen jälkiäkään ei näy, eli ampumattomia on.

 Valojuova?? Jos on, niin tiedän mihin ensi keväänä ryntään:)

Muokattu 8.12: Ei ollut valojuova, vaikka toivoinkin sitä. Suuri kiitos asian selvittämisestä ärkoolle, joka toimi asiantuntijana.

Esineitä tunnistellessa välillä joutuu tuskastelemaan, kun leimat on hävinnyt melkein kokonaan. Seuraavana kuvat "liiduttamisesta", jota itse käytän ja todennut hyväksi tavaksi.



Ennen liitua...

 ...Ja liidun jälkeen















Todettakoon vielä se, että saksalaisten materiaalit on ollut parempaa laatua verrattuna muihin. Tämäkin on vuodelta 1915 ja hyvin on säilynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti