lauantai 31. elokuuta 2013

Rautakautta etsimässä

Aamulla oli tarkoitus lähteä etsimään Brossen, Oskun ja Sulikan kanssa. Itse saavuin paikalle hieman myöhemmin.

Löytöjä oli jo tehty ennen saapumistani, lähinnä kolikoita 1700- ja 1800-luvuilta.

Paikka on historiallisesti mielenkiintoinen ja henkilökohtaisesti koen alueen olevan rautakautinen keskittymä. Paikka on minulle lähes pakkomielle ja toivonkin sieltä löytäväni jonain päivänä isoja kätköjä.

Peruslöydöt jäivät melkoisen vaatimattomiksi:
 Nappeja, hylsyjä, musketin kuulia ja muutamia kolikoita löytyi. Kuvassa oikealla ylhäällä oleva esine jäi mysteeriksi. Laitan kuvat esineestä tunnistettavaksi aarremaanalla.com sivustolle. Uskon, että siellä joku tunnistaa esineen. Itse veikkaan puukon tupen osaksi.

Roskia oli paikoitellen paljon, melkein turhautumiseen asti. Kaivoin silti kaikki signaalit ja se palkittiin:


 Roskien seasta löytyi rautakautinen pronssihela. Lähes samannäköinen esine on Suomen rautakauden kuvastossa. Kuvaston esine on löytynyt Kokemäen Kalvomäestä. Esineen numero kuvastossa on 862. 
Lisäksi kuvassa on ketjunkantajan fragmentti. Esineet ovat ilmeisesti viikinkiajalta eli vuosilta 800-1050 jkr. 

 

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Vähiin on jäänyt etsiminen ja vielä vähemmälle tänne kirjoittaminen. Noh, siihen tulee nyt muutos. 
Peltojen puinti on hyvin käynnistynyt ja etsintä paikkoja alkaa olemaan taas useampi. 

Aikaisempina vuosina syksy on ollut parempi löytöjen suhteen, kuin kevät. Tänä vuonna voi tehdä tiukkaa. Kevään kupurasoljet ja viikinkiaikainen kirves, sekä muut esineet voi olla vaikeita voittaa. Itsevarmuutta ja intoa ainakin löytyy paljon.

Muutaman reissun olen ehtinyt tekemään, mutta löydöt ovat olleet melko tavanomaisia:
 Kuvassa oikealla alhaalla oleva 1600-luvun 1/4 äyri löytyi hiekkaharjusta. Emännän kanssa mentiin mustikkaan ja "vahingossa" T2 oli mukana :)  Äyrin vieressä on Klipping. Harmi, että kolikko on syöpynyt huonoon kuntoon.

Eilen oli lähellä, että olisin jäänyt kotiin. Onneksi polte pellolle vei voiton väsymyksestä ja jotain sykähdyttävääkin löytyi. Variantti ei ole harvinainen, mutta suu meni hymyyn tämän löydyttyä montusta.

 1/6 Riksdaler vuodelta 1804.