perjantai 28. kesäkuuta 2013

Todennäköisesti paras löytöni ikinä

Lyhyt etsintä reissu tuli tehtyä, mutta löydöt olivat melkoiset. Ensimmäinen tipparaha, jonka olen löytänyt ja 1/2 Öre 1500-luvulta. Ikävä kyllä Öre oli hajalla jo löytäessäni sen.


 Lisäksi nappi ilmeisesti Ranskasta. Toisen puolen kultaukset, ovat kuluneet kokonaan pois.

Näiden lisäksi löytyi 1600-luvun hopeakolikko, jota aloin kotiin päästyäni tutkimaan. Löysin kolikon Myntboken:sta, mutta en ensin alkuun uskonut näkemääni. Hain henkistä tukea ja lähetin kuvat Oskulle. Hän oli samaa mieltä kolikosta, kuin minä. 
Yöunet jäivät lyhyeksi ja aamusta otin yhteyttä rahakammion Tuukka Talvioon. Puhelinkeskustelun jälkeen laitoin kuvat sähköpostilla Talviolle. Vastaus tuli nopeasti, tässä osa viestiä:
"se näyttää todellakin olevan se raha. Kaarle IX:n rahoista on hiljattain ilmestynyt kirja (H. Menzinskyn 3-osainen omakustanne), jossa on kuvattu kaikki tyypit, ja siinä mainitaan kolme tunnettua äyriä 1612."
Kolikoita on ilmeisesti lyöty pieni määrä vuonna 1612 Karl IX:n kunniaksi, koska hän kuoli vuonna 1611.
 

Kolikko on vietynä postiin ja lähetetty kirjattuna Talviolle. Kolikon kuvat, ovat jo lähteneet Ruotsiin nähtäväksi.
Todennäköisyys noin harvinaisen kolikon löytämiseen on todennäköisesti vaikeampaa, kuin voittaa lotossa.
Ja sitten kuvat:



Melkoinen onni on ollut mukana tällä kaudella :)

Jotkut voivat ajatella, että miksi ilmoitin löytöni viranomaisille? Kolikko on todennäköisesti käsittämättömän arvokas.
"Rehellisyys maan perii" sanoo vanha kansa ja sillä mennään.















torstai 27. kesäkuuta 2013

Viimeinkin

Pääsi taas tauon jälkeen etsimään. Kiirettä on pitänyt ja on tullut vähän reissailtua. Etsiminen on ollut vähän tauolla, mutta tarkoitus olisi ehtiä useammin piipparin varteen kiinni. 
Tällä kaudella on tuntunut olevan kolikot hieman "kiven alla", mutta nyt viimeisen parin reissun aikana on muutamia löytynyt.
 Kuvan oikeassa yläkulmassa olevat eurot ja mustunut hopeasormus on pikaisen etsintä reissun saalista Tuuloksen pieneltä uimarannalta. Tuli investoitua Garrett sea hunter mark 2, tosin varrellinen sandscoop on vielä hankkimatta. Tällä reissulla emäntä toimi vartena :) 

Kuvassa olevassa lusikassa oli seuraavat leimat:
AM, kruunu, 813H, kaupunkileima, A5. Verkossa olevalta sivustolta leimat.fi löysin seuraavat tiedot. AM=nimileima Aida Alina Miettinen 1899-1906, kruunuleima=takaa jalometallipitoisuuden, 813H=hopeapitoisuus (813/1000 puhdasta hopeaa), kaupunkileima=linna mikä on viittaa Hämeenlinnaan, A5=vuosileima 1906.

Lisäksi kuvassa vasemmalla olevat sulat möykyt lienevät pronssia rautakaudelta.

Muutama mielenkiintoinen nappikin nousi. Kuvassa vasemmalla olevaa nappia luulin aluksi yleisesti löydettäväksi ns."kukkanapiksi", mutta putsauksen jälkeen huomasin siinä olevan mielenkiintoisempi kuvio. Oikealla oleva hopeoitu nappi sai jo veren seisahtamaan pellolla. Harmikseni huomasin sen olevan hopeoitu. Outoa on se, että tausta puolelta hopeointi on melkein kokonaan kulunut pois. Hienoa käsityötä joka tapauksessa. Ylhäällä olevassa napissa on kuviona ilmeisesti ratsu, ikääkin oletettavasti tällä esineellä on reilusti.

 Tässä 1500-luvun kolikot ja samaan kuvaan mukaan tullut hopealusikan kuvio.
Vasemman puoleinen kolikko on 1 Fyrk vuodelta 1585 ja oikean puoleinen 2 öre 1573. Molemmat lyöty Tukholmassa. 2 öreä oli mukava löytö, koska yleensä löytämäni 1500-luvun kolikot ovat halkaisijaltaan 20mm tämä isompi on 27mm.

Ensimmäisessä kuvassa olevat sulat pronssit löytäessäni epäilin vahvasti niiden ikää skeptisyyteni takia. Tämän seuraavan löydön jälkeen epäilykseni hälvenivät kokonaan:

 Tasavartinen solki :) Jo taas onni potkaisi.

Loppuun muutama fiilistelykuva:
 Tasavartinen solki kuvattu heti löytymisen jälkeen.
 Ja tässä kuva pellolta. Kuva on otettu n.klo23:30. Eli valoisaa on:) Hieman mukavampi oli etsiä yöllä, kun päivällä on järkyttävän kuuma.
 

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Kuiva kausi

Säät on ollut suotuisat, mutta aika ei ole riittänyt harrastuksen pariin. Viimeksi olen ollut etsimässä 26.5 Oskun kanssa Tuuloksessa. Löydöt, ovat olleet melko vaatimattomat muutaman viime kerran aikana. 

Maisemat sen sijaan olivat hienot. Kiivettiin erään kallion päälle etsimään. Löysin sieltä ainoastaan hylsyjä, luoteja ja patruunoita.

Lisäksi melko ylhäällä oli paikka, jossa kivet oli aseteltu "muuriksi".
 Tosin outoa ladonnasta tekee se, että sammalta ei ollut paljoa kivien päällä. 

Ja sitten ne löydöt:
Tavanomaisia löytöjä. Kolikoita ei oikein meinaa löytyä. Onneksi on vielä pitkä kausi edessä.
Parhaana löytönä pidän sormusta, joka on kuvan keskellä. 

 Sormuksessa on epäsäännöllinen kuvio, joka viittaa käsintehtyyn.

Polte etsimään alkaa olemaan jo sietämätön. Huomenna tai viimeistään perjantaina menen seuraavan kerran.

Näin aiemmin unta hopea-aarteesta. Paikka on tiedossa ja intoa puhkuen olen sinne menossa Juhannuksena. Toivottavasti oli enneuni :)